Νεκταρίνια
Πληροφορίες
Το νεκταρίνι είναι φρούτο που μυρίζει καλοκαίρι και έχει κάτι από το νέκταρ των θεών: ξεχωριστή γεύση, ιδιαίτερο χρώμα και πλούσιο άρωμα. Είναι ποικιλία του ροδάκινου, καρπός της νεκταρινιάς, που προήλθε από οφθαλμική μετάλλαξη της ροδακινιάς. Το νεκταρίνι, ή αλλιώς μηλοροδάκινο, αν και στενός συγγενής εξ αίματος με το ροδάκινο, δεν έχει χνούδι όπως αυτό, αλλά η φλούδα του είναι λεία και η σάρκα του σκληρή όπως του μήλου. Ωστόσο, είναι κι αυτό ευπαθές προϊόν από τη φύση του, όπως και το ροδάκινο. Το επιστημονικό όνομα του νεκταρινιού είναι Prunus Persica Nectarina. Η νεκταρινιά έγινε γνωστή στην Ελλάδα το 100 π.Χ. Ιδανικός τόπος καλλιέργειας είναι κυρίως η κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου οι ιδιαίτερες εδαφο-κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του καρπού. Τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην τόνωση του νευρικού συστήματος.